dissabte, 22 de gener del 2011

MOBILITAT DINS DE LA UNIÓ

Berlín

Alemanya estudia oferir treball qualificat a joves espanyols en atur per fer front al seu dèficit de professionals


Alemanya va ser la destinació de molts treballadors espanyols que, durant el franquisme, no tenien amb què guanyar-se la vida en el seu país. Emigraven en busca d'una feina que a Espanya no trobaven. Mig segle després, Alemanya podria tornar a ser el flotador del malmès mercat de treball espanyol. El govern d'Angela Merkel no descarta contractar joves qualificats en atur per pal·liar el seu dèficit de professionals especialitzats. Una proposta que la cancellera plantejarà al govern espanyol en la trobada regular del pròxim 3 de febrer a Madrid.

Espanya i Alemanya van firmar l'any 1960 un primer "conveni d'emigració" que va permetre l'èxode de prop de 600.000 treballadors espanyols en 13 anys. El pròxim 3 de febrer, Angela Merkel i José Luis Rodríguez estudiaran una proposta que recorda, i molt, aquells convenis. La cooperació bilateral en matèria laboral és un dels punts de l'ordre del dia de les consultes regulars que tots dos estats mantenen. L'atur a Espanya està pels núvols. Alemanya, segons els estudis, té un dèficit d'entre 500.000 i 800.000 treballadors especialitzats. Madrid i Berlín podrien arribar a un acord beneficiós per a totes dues bandes.

Alemanya apunta a Espanya i a altres estats del sud de la Unió, com Portugal, a l'hora de buscar treballadors qualificats. En aquests països hi ha la mà d'obra que necessiten i, a més, els tràmits burocràtics d'emigració dins de la Unió Europea són mínims. Alemanya és la primera economia europea i el 2010 va créixer un 3,6%. Per l'any en curs s'espera que la taxa de creixement segueixi augmentant a l'entorn d'un 2,9%, al mateix temps que l'índex d'atur decreixi fins a situar-se prop del 7%, segons les previsions oficials.



Font: Der Spiegel. (Revista alemanya setmanal).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada