diumenge, 15 de gener del 2012

EXPECTATIVES POSITIVES DE L'UNIÓ




Seu Banc central europeu

Frankfurt
El BCE manté el tipus d'interès a l'1% i es mostra optimista respecte a les expectatives de l'economia de l'eurozona

El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, considera que la zona euro ha fet avenços extraordinaris gràcies a les retallades que han adoptat determinats socis, com ara l'estat espanyol. El BCE ha decidit, com s'esperava, mantenir els tipus d'interès a l'1%. Després de dues rebaixes al novembre i al desembre, el BCE deixa el tipus d'interès en el més baix de la història per donar una empenta al creixement econòmic de la zona euro.
Amb la injecció de liquiditat del mes de desembre, Draghi considera que no calen, ara per ara, més mesures excepcionals i ha mantingut el tipus d'interès al 1%. El BCE ha assenyalat que les tensions en els mercats financers llasten l'activitat econòmica a la zona de l'euro, tot i què els últims indicadors mostren que hi ha signes d'estabilització en l'activitat econòmica.

El BCE preveu que l'inflació se situarà per sobre del 2% en els pròxims mesos i que després caurà per sota d'aquest nivell, que és l'objectiu que l'entitat estableix per garantir l'estabilitat de preus. De tota manera, Draghi, pronostica una millora de l'economia de l'eurozona derivada del mig bilió d'euros de liquiditat a 3 anys que l'entitat va injectar a finals de desembre al sistema bancari. En la roda de premsa posterior a la reunió de govern, Draghi ha dit que "aquests diners circulen en l'economia real i no són només a les entitats financeres".

El consell de govern ha celebrat l'acord del Consell Europeu de dirigir-se cap a una unió econòmica més forta, que es va anunciar el 9 de desembre i Draghi ha dit que és fonamental que s'apliquin les reformes acordades al més aviat possible per assegurar méscreixement, competitivitat, un mercat laboral més flexible, estabilitat en els preus i consolidació fiscal. En aquest sentit, Draghi ha lloat els passos de molts països quan se li ha demanat una valoració del govern d’Artur Mas. "La valoració general sobre els països que estan fent esforços seriosos de consolidació fiscal es confirma. El progrés que hem vist a la zona euro des d'aquest punt de vista és extraordinari", ha dit.

Segons el BCE, el nou pacte fiscal que s'està preparant entre els estats ha d'enfortir i estabilitzar les economies europees. El president del BCE el voldria firmar a finals de gener. Draghi ha deixat entreveure que el BCE continuarà comprant deute sobirà dels països de la zona euros que tenen dificultats de refinançament, malgrat l'èxit de la injecció de liquiditat a 3 anys.

Respecte a la participació del sector privat en l'ajut financer a països endeutats, el BCE ha destacat el caràcter "únic i excepcional" de l'acord de cancel·lació parcial del deute a Grècia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada